Je wilt je data ook online opslaan, maar bent nog een beetje huiverig? Lees dan hier hoe je veilig en goed voorbereid aan de slag kunt met cloud computing en werken in de cloud.

Zorg dat je internetverbinding betrouwbaar is en voldoende bandbreedte heeft

Niet alleen omdat je anders niet bij je bestanden kan, maar ook omdat je via je cloudprovider met je klanten kunt communiceren. Het staat een beetje knullig als de verbinding wegvalt tijdens een videoconferentie, telefoongesprek of webinar. Wat je kunt doen is de risico’s verspreiden door meerdere verbindingen op basis van verschillende technologieën te regelen.

Weet welke apparaten toegang hebben tot de cloud en beveilig die

Niet alleen je computer, ook je tablet, smartphone of PDA kan inloggen op de cloud. Net als die van collega’s met wie je (tijdelijk) samenwerkt. Inventariseer wie en wat bij je gegevens kan (vergeet ook privéapparatuur niet) en zorg dat die apparaten voorzien zijn van virusscans, wachtwoorden, versleuteling en specifieke persoonsgebonden permissies.

Maak duidelijke afspraken met je provider

Leg de afspraken met je cloudaanbieder ook altijd schriftelijk vast. Gebruik hiervoor een SLA (Service Level Agreement). Omdat een SLA niet officieel een formeel contract is en betrokken partijen het de status kunnen geven die ze willen, moet je het als zodanig betitelen.

Weet wel dat jij verantwoordelijk blijft voor je data, al mag je natuurlijk best wat van je cloudprovider terugverwachten. Betrouwbaarheid is in die business natuurlijk van groot belang, dus spreek ze daarop aan.